Ellenőrzés... már mint ami a datálást illeti!
2021. január 04. írta: HoldNapFeny

Ellenőrzés... már mint ami a datálást illeti!

Az ellenőrzésnek ára van.. az ára pedig az időmérleg.. és az alaposság!

Dátum, nem is tudjuk, mióta mérjük pontosan az időt... bizonyos bizonyítékok már a középkorra utalnak, hogy azóta vannak a világunkban analóg órák, de az 1600-as-1700-as Viktoriánus korszakában Angliában a mechanikus felhúzható óra már elterjedt volt: Viszont tagadhatatlan tény, hogy az első, magától működő óráig várni kellett a tizenkilencedik századig!

Akkor többféle áttörés is mutatkozott az analóg órában: Első, az elemes óra, miután Wattson megalkotta a Wattot, és az elektromos áram önműködésének fogalmát. De a mechanikus óra leváltását illetően voltak más próbálkozások is, mint például a hinta óra, amit csak meglökni kellett minden második, vagy harmadik nap, vagy például a napóra, a tüköróra, a vízóra, és a torony óra. Egyik híres toronyóránk a Big Ben, ami egy lapátmeghajtású fogatkerékkel működik, és képes heteket, korábban éveket lapátolni azzal az önbeszerelési rendszerrel, amit csak fizikailag kellett megmozdítani, és elindult a perc mutató, majd az óramutató, mert ugye a másodperc mutatóra a huszadik századig várni kellett. De kezdetleges helyeken, például Helsinkiben, Hamburgban, Bécsben, Moscowban, vagy Szentpéterváron már a Hanza idején mérték az időt, igaz, csak az óramutatóét, de azt tekergetni kellett a toronysegédnek, ha jól tudom, többóránként, és beosztva. Talán ezért is terjedt el 1456-ban a Nándorfehérváron a Harangozás, ha már úgyis fel kellett menni a templom toronyórájához.

A huszadik században megjelent a analóg óra, legelterjedtebb mechanikus alaplapja a Kínai analóg óra volt, amit a MARK 1 feltalálása alapján elsősorban másodpercmutatás, és másodperc kihagyással működő elvszerű analóg óra volt, ami az 1970-es évekig meg is állta a helyét. 1970 óta Digitális óra működik, hamarosan pedig majd Lézerfénnyel, és Platinával fogjuk mérni az időt, valamint feltaláljuk a vízórát, a lángórát, a szélórát, és a földórát, ja, azt már feltaláltuk, igen, az ókorban, homokóraként, akkor volt napóra is, meg csillagászati óra is (Stonehenge), de ezekre a 19. századi ásatásokig várni kellett, és a felfedezőkre várakozni kellett..

Hogy miért írok az időről, óráról, datáról 2021-ben? Tegyük fel, hogy létezik az idő. De tényleg, létezik e az idő? Működik e a dátum? Ennek a dátumnak, datálásnak, blogbejegyzésnek lehet változtatni az időkimenetelét? Fogas kérdés.. bizonyítani kell... mert mi van, ha ez a blogbejegyzés negyedikén íródik, átírhatom ötödikére? És harmadikára? Hitelt érdemlő e napjainkban a datálás?

Azon felül, hogy ma már a számítógép, a DataTraveller, és a Kvantumóra vagy a Részecskegyorsító halál pontosan méri az időt...

Ezekre kell még választ találni!!!

Telihold Team - Csapat a szeretetért, a szellemért

A bejegyzés trackback címe:

https://moonsunmaxteam.blog.hu/api/trackback/id/tr8716371704
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása